You are here

Croque Birra

Moeilijkheid: 
makkelijk

Planning voor deze maaltijd : de winter ervoor ...

Benodigdheden voor de sla garnituur
• Krulsla
• Eikenbladsla

Slaplantje kopen in ‘den boerenbond’ & planten in het voorjaar. Een langwerpige pot volstaat. Wanneer voldoende volgroeid, oogsten. Steeds afsnijden aan de onderste bladeren. De sla blijft nadien verdergroeien. Spoelen ... De hoeveelheid groen die je zelf ziet zitten op binnen te spelen, oversprenkelen met vinaigrette (met smaak naar keuze) en olijfolie. Beetje croutons ertussen ... Eventueel nog wat extra dressing – althans dat is wat ik toch gedaan heb (tuinkruiden). Beetje mengen met slavorken totdat alles blaadjes een ‘kortstondige affaire’ hebben met de dressing.

Benodigdheden voor de ‘Italiaanse Croque’
• Courgette (15 – 20 cm)
• Pata Negra (Iberico ham)
• Gedroogde tomaat (pomodori secchi)
• Buschetta
• Bierbrood
• Italiaanse kruiden
• Olijfolie
• Parmezaan

De courgette plant komt uit diezelfde “boerenbond’ als de sla. Planten. En wachten. De vrucht met een draaibeweging oogsten. Vervolgens gebruik je een mandoline om de courgette in ultrafijne plakjes te snijden. Deze zijn een deel van het beleg.

De Pata negra heb ik een paar maanden geleden s gekocht op ibood samen met een hespenhouder, mes en een chorizo worst. Enige nadeel was dat’t een voorpoot was maar de smaak is sowieso voortreffelijk. Snij plakes van de ham en gebruik die eveneens als beleg.

De bruschetta, pomidori en italiaanse kruiden komen uit ‘den Aldi’ toen het er Italiaanse week was. Ook weer paar maanden geleden. Maar tegenwoordig vind je dit in zowat iedere supermarkt. Volgende keer droog ik de tomaten zelf met de tomaten van ... inderdaad een tomatenplantje in ‘onzen hof’. Oregano groeit ook makkelijk en kan je makkelijk drogen. Ook quasi onmisbaar in dit gerecht.
Het bierbrood dan ... Giet 1 flesje bier naar keuze (ik heb een pale ale gebruikt uit een brouwsel dat oorsonkelijk mislukt was maar je kan ook ander bier gebuiken) , 33cl , in de broodbakautomaat. Ikzelf heb uit de losse pols gerekend op : grammen bloem is 2 x het vloeibare gedeelte + eetlepel gist + handvol geplette noten/rozijnen mix naar keuze ... Dit op een programma van 3 uur en 30 minuten. Op mijn broodmachine noemt dat ‘whole wheat’. Het brood is trouwens een paar dagen voor het bereiden van de ‘italiaanse croque’ gebakken.

De croque zelf :
Sneetje bierbrood, beleggen met courgetteplakjes, olijfolie erop, italiaanse kruiden, hierbovenop de plakjes pata negra, dan de pomidori, de parmekaas grof raspen en over het geheel strooien, vervolgens de andere broodsnee met bruschetta besmeren en erop leggen... Ziezo. De Italiaanse Birra Croque kan nu in de grill/croquemachine. Eenmaal klaar op een bord leggen, garneren met de sla en hierbij een glaasje witte wijn of een ijskoude , zure kriek ! Heerlijk.
De kriek in mijn geval was een zelfgemaakte Koddekriek die 6 maanden op vat gerust heeft samen met 50 kilogram verse krieken, oogst 2013.

Danland Theme adapted by 'De Relatiebrouwer'